onsdag, november 29

Mild morotssoppa

Deschda: Jag råkade förresten laga en soppa som blev sjukt god idag! Det var tänkt som en kylskåpstömningssoppa, men den blev så god att den kunde fungera som en fin förrätt. Håll tillgodo!

Ingredienser (2 port):

7 morötter
1/2 vitlöksklyfta
lika mycket färsk ingefära (om man råkar ha)
3-4 dl vatten
1 buljongtärning
1 matsked philadelphia eller annan "smaklös" färskost
1/2 tsk kanel
1/2 stk gul curry
svartpeppar

Skala morötterna och skär dem i slantar. Fräs dem i lite olja, och låt den rivna ingefäran och vitlöken vara med nån minut på slutet. Häll i vattnet och lägg i buljongtärningen. Koka tills morötterna är lagom mjuka. Häll av spadet (i en behållare) och mixa de kokta morötterna. Rör i färskosten, kanel och curry. Späd med buljongen (spadet) till önskad konsistens, och låt koka upp. Smaka av med svartpeppar.

I mitt fall fick den sällskap av knäckebröd med svensk cheddar. Mums!

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kylskåpstömning?! Himla mycket av det där som man förvarar i kylskåpet... Förstår att 7 stycken morötter tog plats! För att inte tala om kanelen, curryn, svartpepparn och den halva vitlöksklyftan! Har du något recept som innehåller marmelad, lingonsylt, potatis och citronsaft också? Skulle behöva lite innsiration nämligen! Pussokram på söta kocken!

10:51 fm  
Anonymous Anonym said...

Hej det är jag igen (har lite tråkigt eftersom jag tentapluggar). Måste bara bringa lite klarhet: om man vill ha soppan "som en fin förrätt" är det då 2 portioner gäller? Och vilka 2 är detta...?

10:55 fm  
Blogger Birdeschda said...

Hmm... Receptet blev två alldeles lagon stora vardagsportioner, om man kombinerade dem med macka. Utan macka blir det förrätt! Häpp!

Ska man laga till en liten person och en rätt stor, kanske man ska dubbla. Och då kanske det blir en littan lunchalåda över!

11:04 fm  
Anonymous Anonym said...

Ja, jag förstår inte heller. Varför tömde du kylskåpet. Skulle du åka någonstans? Frosta av frysfacket kanske? I vissa kulturer förvarar man moroten (Daucus carota) i rumstemperatur men mörkt. Fungerar alldeles utmärkt.

Förresten, om man vill dekorera sitt rum när man lagat klart maten, så ska man spara "ändbiten" på moroten, lägga den på en tallrik med lite vatten. På bara några dagar växer det ut finfin blast som blir utmärkt som rumsdekoration. Om man inte klarar av mer avancerade växter vill säga...

4:40 em  
Anonymous Anonym said...

Vilka fina hobby-idéer du kommer med, waper! Det händer ju i bästa av familjer att den ena parten har lite svårigheter att hålla växter vid liv...

5:28 em  

Skicka en kommentar

<< Home

FREE hit counter and Internet traffic statistics from freestats.com